Menno Simonslezing 2025 met Irene van Staveren

Zaterdag 29 maart 2025 zal in de Arboretumkerk in Wageningen prof. dr. Irene van Staveren de 10e Menno Simonslezing verzorgen. De lezing heeft de titel ‘Op weg naar een gemeenschapseconomie’.

Van Staveren zal spreken over de markt, de overheid en de kracht van de gemeenschap. Er zijn allerlei combinaties van markt, overheid en gemeenschap. Wat is de ideale balans? Valt de uitdijende markt nog te stoppen? Kan de overheid de macht van grote bedrijven nog wel beteugelen? Zijn lokale initiatieven zoals boerderijwinkels en windenergiecoöperaties wel reële alternatieven die het kapitalisme echt kunnen uitdagen?

Prof. dr. Irene van Staveren is hoogleraar economie aan het Institute of Social Studies van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze denkt buiten de gebaande paden. Ze is lid van de doopsgezinde gemeente Twente en columnist bij dagblad Trouw. Onlangs is een bundeling van haar columns verschenen onder de titel De vrije markt bestaat niet – naar een economie van verbinding.

Ze kijkt naar economie met een brede blik. Dat betekent dat ze ook voorbij de markt en de overheid kijkt, naar wat mensen samen, in onderlinge verbondenheid, allemaal doen dat economische betekenis heeft. Dat varieert van huishoudelijk werk en mantelzorg tot werknemerscoöperaties, waarin kapitaal, arbeid en besluitvorming binnen de economische gemeenschap gebeuren op basis van democratische beginselen.

De Menno Simonslezing is gratis toegankelijk. Aanmelden is niet nodig. Inloop vanaf 15:00.

Menno Simons-lezing is een initiatief van de Algemene Doopsgezinde Sociëteit, de overkoepelende organisatie van de Nederlandse doopsgezinden. Met de lezing wil zij kerk en wereld bij elkaar brengen rondom een thema dat past bij de doopsgezinde identiteit. De lezing is vernoemd naar de Nederlandse kerkhervormer Menno Simons, grondlegger van de internationale doopsgezinde geloofsgemeenschap. De voorgaande lezingen werden gehouden door achtereenvolgens Abram de Swaan, Louise Fresco, Hans Achterhuis, Maurits Groen, Erik Borgman, Petra Stienen, Jan Terlouw, Joris Luyendijk en Esmah Lahlah.

Tekst: Irene van Staveren, Kalle Brüsewitz
Beeld: Ramon Philippo